Fllowers
Wednesday, April 29, 2009
KARI AYAM By Chef Aimi
Salam Semua....
Bole Dikatakan Ramai Owg Kat malaysia ni mengemari masakan bersantan seperi masak lemak cili padi,masak kurma,Rendang dan lain2.....tidak terkecuali juga masak kari....
today i want to teach u all how to makes chicken curry.....
okay lah.... bahan2 yg diperlukan adalah seperti:
1-ayam yg telah dibersihkan
2-bawang yg di kisar
*bawang merah
*bawang putih
*Halia
*lemon grass(serai lah)
*serai
*cili padi
(blend Skali)
3-Kari paste
*kari daging
*serbuk cili merah
*kunyit serbuk
(blend skali)
4-Pati santan....
5-4 sekawan
6.curry leaves
Cara2....
1-Heat the oil...then..put in bawang yg diblend...put in also 4 herb(4 sekawan lah)& curry leaves(daun kari) tunggu sampai paste garing (gold).....
2.then add sikit air....then n then...masukkan ayam....bila ayam dah masak....masukan pati santan....(api jgn kuat sgt nanti pecah minyak)
3.Last skali adding seasoning.....(garam/gula)
dalam curry tu suke ati lah nak taruk pe...tomato ke,potato ker,kacang buncis ker,Bendi & lelain arrr
CheF aiMi MaRliNa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
aku suke..nak nak ynag kaler kuning punye lauk santan
nak dtg arr umah aku hehhehe
Post a Comment