Fllowers

Thursday, November 19, 2009

hari2 bekerja

penat gile bile dah keje ni...nak rewang2 ngan kengkwn pon da xleh dah....memanjang keje jerk...mmg xder life langsung..lelagi plak keje aku shift malam...if pagi sampai ptg ok ag...ni dari malam ke pagi..aper citer???..adih....rase cam leh tahan sbln 2 jerk ni...maybe lepas ni aku plak bukak bisness hahha....aku jd pekeje aku jadi bos hahah..amacam ok x?..aku skrg keje kat starhut cafe bandar baru nilai sebagai BAR crew..buat air.....dah masauk hari ke 15 aku keje...with out cuti..so selama 15 hari lah muke aku ade kat restaurant tu...everyday ade je org dtg..so bile ade org dtg ade je order minuman aku nak buat...malas sungguh aku....bosan pon ader nih....

bile dah dekat hujung bln ni..aku just x sabar nak tgu gaji jerk ni.....nak dapat duit gaji pertama beb..RM1k....tapi x full lah..tolak EPF RM150..just dapat RM850...tapi ok lah kot sbb aku x payah sewa rumah & belanje mkn sbb aku dok ngan parents aku..kire mewah gak RM850 tu hehheh....lps ni leh arr KITE ENJOY!!!!....

ni gamba tempat keje aku..sape ader dtg kat cafe ni tegur2 lah aku erk hahahah

Saturday, November 7, 2009

1st time kerja

Hari ni genaplah 4 hari aku bekerja..bile sebut kerje buat air mmg macam senang tapi bile jalani sendiri mak aii giler penat ouh..susah pon ader....mmg letih mengila..macam2 sakit kuar..sakit pinggang,sakit kaki,sakit tangan & macam2 lah.....
ni baru 4 hari..kalau sethn tak tau lah ape jd hahha.....

1st week ni aku just keje mlm jer..dari pukul 5.30 ptg till 2.30pagi.....mase ni semua tidur dah..hahha....mmg penat ouh..giler byk order kena buat..tapi kalau restaurant aku lah macam ni..mmg pakcik kayo punyer hahha....staff kat restaurant ni aku bleh kata kan majoriti adelah bangsa asing...why hah anak melayu x nak kerje macam ni....adih...mau menggangur ajer ker sampai tua....bangsa asing aku maksudkan....mynmar,bangladesh & chinese....so what something new in my life aku x leh nak ade bestie friend kat sini sbb BAR CREW ni xder sorang pon leh cakap melayu....nak cakap english lagi hancur dorang so macam ayam ngan itiklah hehhe..tapi ok jugak kot x lah aku buat dosa kering dok ngumpat2 haha just do my work only ouh!!kekkdg muhsan ouh...

Selain buat order aku kena kupas buah oren..adih mmg luke2 jari jemari aku ni..asid nitrik kan kat limau tu adih...rosak my skin ouh(haha mgada)..tapi enjoy lah...Aku x pasti nak keje sampai bile kat sini sbb aku rase mcm xder keserasian....manager (chinese)x suka kat org melayu..why hah?kite kan 1 malaysia why mau buat begini..adih....x tau mau cakap lah...aku keje selagi termampu..maybe 6 month kot....after that mau sambung blaja...blaja lagi senang..bgn pagi..pegi kolej..dengar kuliah 4 jam (bleh tdo skali)then habis kelas balik rumah & on9...haha..tapi blaja x dapat duit byk kuar duit..keje dapat duit kan...haha mane 1 mau pilih haha....

susah mau carik duit oh..keje 9 jam selama 1 hari just dapat RM30..sbln RM1000..duit duit dimana kau duit....!!hheehe..skrg semua duit..jamban skali masuk pon dah 3posen tau!!aiyaa....oklah itu jer mau story...subuh makin hampir mate pon ngantuk...mau tdo lps subuh...& tdo sampai ptg then bgn pergi keje hahhah....

Friday, October 30, 2009

AKU ABANG DIAAAA!!!!

Inilah al-kisahnya...



Pada satu hari, di tengah hari yang panas terik dek mentari ada sepasang suami isteri yang terperangkap dalam kesesakan jalanraya. Si suami seorang yang panas baran sehingga tak tertahan-tahan barannya kalau marah, walhal yang si isteri pulak seorang yang amat penyabar dan lemah lembut. Setelah 20 minit berlalu, keadaan kesesakan jalan raya masih belum surut membuatkan si suami tadi mula naik darah dan melenting-lenting, bagaikan nak terkeluar stereng kereta dihempap-hempapnya.

Suami: “Hish, marah betul aku! Diorang ni, kalau nak betulkan jalan pun buat la waktu lain. Ini tak, masa ni jugak terhegeh-hegeh nak buat!”


Isteri: “Sabar bang. Tengok tu, kan ramai orang kat depan tu. Accident kot?”


Suami: “Arrrgghh, kau diam! Orang perempuan mana tahu hal-hal macam ni? Oooo, accident ye!?”


Dengan perasaan marah, si suami tadi keluar dan menghempas pintu kereta sehingga terperanjat isterinya yang ada penyakit lelah itu.

Isteri: “Eh abang! Nak ke mana tu?”



Suami: “Kau jangan banyak tanya! Duduk aja dalam keta ni, aku taula apa nak buat!”

Dengan marah yang masih meluap-luap, si suami tadi berjalan dengan angkuhnya menuju ke arah orang ramai yang mengerumuni sesuatu tidak jauh dari situ. Tiba-tiba, si suami tadi menarik nafas dalam-dalam dan menjerit sekuat hati…

Suami: “TEPI!! TEPI!! AKU ABANG DIA!! AKU ABANG DIAAAA!!!!

Mendengarkan si suami tadi terjerit-jerit begitu, secara automatik semua orang beri laluan kepadanya. Si suami tersenyum-senyum dan memuji dalam hati 'menjadi jugak taktik aku'.


Apabila si suami sampai saja di tempat kejadian, bagaikan nak terkeluar biji matanya melihat 'adiknya' yang terlantar tak bernyawa. Mana tidaknya, 'adiknya' itu SEEKOR MONYET!



Kesiaaann...

Monday, October 19, 2009

18 okt 2009 (ahad)

hari nie adalah hari meronggengku....aku plan ngan chah (dak kolej aku)nak kuar KL...
jalan jalan & makan2...so aku kuar rumah pukul 11pg..tgu ayah aku jemput aku kat rumah & hantar sampai KTM nilai...rumah aku ngan KTM tu x jauh..jalan kaki 15minit bleh sampai..but skrg ni dah ramai giler jiran aku beragama hindu & budha dah pelihara anjing..so mmg naye aku nak jalan kaki....sampai ktm dalam pukul 11.15pg...train plak sampai dlm pukul 11.20pg....oklah kan tak lah berjam aku nak tgu train....then sampai Mid valley dlm 12.15ptg..mase aku sampai ni chah still x sampai lagi..so aku text dia tgu kat depan wayang...On the way nak gerak masuk mid..kat jejambat antara KTM & mid valley..aku jumpe sowang aweks bekas bassist kump rock band girl..haha..dia ni kawan aku gak..tapi heran x mau tegur aku plak...xprasan aku kot...aku pon segan nak tegur sbb ramai lelaki bersama ngan dia..so aku ignore jer lah dia...& pegi kat outlet yamaha kat tingkat atas..survey gagets gitar..skali harga..mak aaiii giler murah ko...(mahal doe)....so aku gi gerak kat satu ag out muzik ni (Rhapsody Valley Musical Instruments)..aku survey..harga not bad..harga asal RM387..dia bg diskaun kat aku RM353..ok lah kan..then aku beli cable RM 29..so semua berjumlah RM 382...Bankrupsi aku..kena gak korek mesin ATM haha...

dlm pukul 1pm kawan aku ni text aku kate dah sampai dpn wayang..so aku gerak lah pegi sane...bile dah jumpe je aku ajak lah pegi mkn..lapa kan dah pukul 1pm..aku lak x bekfast..kiteowg makan kat chicken rice shop...aku mkn yg pakej punyer..dlm RM 33 sumething..kire aku blanje minah ni arr..kawan baik aku tue hehhe....beriya lah mkn sampai dah x larat..mmg giler byk nasi sampai x habis...settle mkn...ronda2 mid lah kan.cuci mate hehhe...aku mid ni kalau xder arah tujuan mmg x pegi...xder mende yg besh pon...dlm 1.45pm....nak pegi time square plak..naik bus lagi..aku mmg benci naik bus ni..sbb dah selalu naik kete kan so bile naik bus ni rase cam x best...abg yg bawak bas ni giler laju bawak bas tu..aku plak dah rase loya semacam dah...rase nak terkuar je ape aku dah mkn tadi..tapi aku thn gak sampai lah kat depan simpang lot 10...mmg berbayang kepala otak aku naik bus tu....

sampai area bukit bintang dalam pukul 2.30pm..so jalan kaki lah pegi time square...pukul 2.45pm mcm tu sampai lah..aku pegi situ pon just nak jumpe kawan aku rasha,lan,a`an..dowang ni dakz "UnReGiStErED hIgH sChOoL"....macam club lah...aku join kat myspace..dowang dah byk buat event but 1 pon aku x penah follow diatas sbb2 tertentu....so aku jumpe mereka mereka ini kat tpt bowling..dowang buat tournement...aku mmg saje dtg lambat sbb x nak main bowling tu...haha..pandai kan aku heheh...so lepak2 suai knal ngan ahli lain..posing2..amik gamba...& aku terus balik..sbb aku rase dlm keadaan aku yg still pening lps trn dari bas tadi tu buat aku x selesa plak ngan keadaan kat pusat bowl dgn bising macam disko buat aku lagi pusing.....so aku gerak pegi tpt lg tenang..aku & chah pusing2 & lpk kat dlm time square..& akhir skali lpk kat subway sambil mkn2 hehe..aku order ITALIAN SPICY & pepsi....mmg sedap doe (makanan omputih tu)....lps setle mkn..plan nak balik dah..aku mmg rase dah penat sgt...mase tu dah pukul 5pm...so aku & chah berpisah kat monorail sentral..chah balik rumah dia kat bangsar..aku plak kat nilai..aku lah paling jauh heheh....aku sampai rumah dlm pukul 6.30pm..balik je aku terus test gaget aku..hehe tak sabar doe hehe...best sgt bunyi nyer..rock & roll kejap..dlm kul 7pm stop..maghrib beb!!...dlm pukul 9pm aku sambung main sampai tgn sakit..mcm2 lagu aku blasah hehe....lps tu aku terus arr taip citer kisah aku 1 hari ni..so skrg ni aku nak pi tdo dah...ngantuk bebenor dah ni hehheh

Friday, October 16, 2009

minggu ni aku memang busy....kalau minggu lps busy ngan undangan nyanyian kat open open house....kali ni busy ngan undangan majlis kawin dan aktiviti riadah plak....hari ni masa aku di isi ngan kelas gitar aku....esok plak dengan undangan perkahwinan bekas kawan sekerja aku "nor hidayah" kat sendayan,negeri sembilan.....ahad plak di invite untuk aktiviti perlawanan bowling anjuran UHS kat time square..mmg penat....kalau x pegi karang x sedap plak kan...so turutkan jer lah...
lama dah aku x update blog aku nie....busy je memanjang....
dah macam2 perkara berlaku aku x dapat tulis kat blog nie.....

Sunday, October 4, 2009

Hariku--INTERVIEW

2 hari lepas aku dapat sms dari exec chef from KLGCC...dia suruh attend for open interview..open interview pada 5 & 6 okt di SDCC bukit kiara...kalau aku dapat job ni aku kena tinggal kat sane...dan segala2 nya aku akan tinggalkan....kelas music(ditangguh lagi),hang out(xleh selalu),club yg aku join(maybe xleh join selalu),xleh on9 internet lagi...myspace,facebook,xder lagi waaaa....tapi kalau part kebaikan...aku dapat keje yg bagus,,dapat gaji yg baik..pengalaman yg menarik..so mana aku patut pilih....aku suka kedua2nya tapi aku kena pilih 1 jer.....uuwwaaa....

satu lagi tak bleh blah aku kena tinggal kan parent aku,kucing aku,gitar karen aku..semuanya...waaa..nak pilih mana ni......AKU DALAM DILEMA...

Friday, October 2, 2009

AKu...Aku..AKu.....

Nama penuh:

Murni aimi marlina kaharuddin
(amacam ade panjang name aku?aku leh jadi 3 org yg berlainan dalam 1 mase :P)


Tarikh Lahir:

12 april 1986
(dah tau kan..so bg hadiah bile dah sampai time okay!!)



Tempat dibesarkan:

Taman nilai
(situ je lah aku dok)



1. Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?
kalau kat area umah aku "dyla kot"
kalau kat sek "pharzana"




2. Apakah permainan masa kecil yang anda ingat?
Lego,bola beracun,baling selipar,jentik tutup botol,gasing,beskal (race),roller blade.galah panjang,bola sepak,panjat pokok,panjat tangki air (hah!! xder satu pon mainan kanak2 pompuan kan..so ni semua sbb aku main ape abg aku main) Rawk!!




3. Kalau anda gaduh dengan kawan anda, apakah yang akan anda cakap kpd mereka?

Suke atie ko lah...& Ko apsal nak kuwang ajar ngan aku..lempang kang


4. Di kawasan manakah tempat feveret anda bermain?
kedai kosong area taman aku,tepi jalan,tangki air,longkang,sungai,atas pokok




5. Apakah cita-cita anda semasa kecil?
doktor ...tapi skrg jd chef (kire x dapat bedah org bedah ayam,ikan & daging lembu pon ok kan)~~~



6. Apakah rancangan katun yg anda gemari dan masih ingat sampai skrg?

Doraemon, usop sontorian,keluang man,thunder cats,transformer,ultraman, tom n jerry, & byk ag..lupe dah....



7. Makanan ringan apakah yg anda akan borong di kedai?mamee double decker & Slurpees,Appollo


8. Nyatakan seorang rakan zaman kanak-kanak anda yg anda teringin jumpa skrg?budak kampung di beranang....member mandi sungai ku....




9.Apakah gelaran anda semasa kecik?
adik,Murni

Thursday, September 24, 2009

Hari raya!!

19 sept 2oo9

*Hari ni mmg busy giler kemas rumah..kira last day lah kemas rumah....pasang langsir,sapu lantai,mop,susun kuih..happy giler..dibantu plak oleh kakak ngan abg aku yg giler haha..mmg best....mak plak busy masak rendang & kuah kacang....aku just tolong sikit sikit jer...sbb mak kalau masak mmg suke kongker dapur hahha...so aku tiga beradik busy lah kemaskan ruang depan umah...bagi kemas cikit...dari pagi sampai pukul 3pagi kemas rumah giler penat!!!....

20 sept 2009

*Hari yg ditunggu....
1st -mintak ampun dan maaf from my family..giler sedih haha..(drama lebih lah aku time tue)hahah....dapat duit raye from my parents & sister..but my bro x bg kedekut hahha....

*2nd-
pegi ziarah kubur arwah atok,nenek & saudara yg dah meninggal(saudara sebelah mak)kat kg jijan nilai....send gift(baca yassin) for them,hope roh mereka dijujuri rahmat & ditempatkan bersama org2 yg beriman...

*3rd
Memulakan ziara menziarahi ahli keluarga yg lain....giler best jumpe korang..haha,
sampai nak pitam gi beraye..kire 5 rumah jugak aku blasah time tu....
bile kat the last rumah semua dah x der mood semua nak balik rumah nak rehat..haha..giler arr...aku balik terus tdo....tak tau apsal letih sgt....

21 sept 2009
*Beraya lagi..kali ni kat sebelah ayah plak kat beranang selangor....kali ni x besh sbb kiteowg pegi beraye without my father...my father dok rumah je xbape sehat...so suruh my mom gi follow kiteowg...macam biasa memula pegi kubur then pegi beraya umah sanak saudara.....kali ni balik cepat cikit sbb ade saudara nak dtg rumah plak....
ramai jugak yg dtg rumah time raye ni....Kelaurga mak long,mak ngah,maktih(sebelah mak) & sebelah ayah..(mak lang & pak ngah)..seronok..dah macam kenduri plak..dorang datang plak mase yg same..so aku kelam kabut gak time tue..mmg seronok!!!....

22 sept 2009
okay still beraya lagi...kali ni raye jauh2 cikit haha..1st pegi umah maksu kat salak,then pegi umah mak ngah kat LBJ,gi rumah kak yati kat kampung gadong jaya, last sklai rumah pak ngah kat pedas,rembau....dari pagi sampai kemalam beraye......

23 hb 2009
kali ni 1 hari mmg menerima kehadiran kengkawan dtg berhari raye.....

24 hb sept
hari ni plak just relaks kat rumah sambil online..balas mesej kengkawan kat facebook,myspace....hahaha...lps tu aku tinggal sensorang kat rumah...boring plak!!

Sunday, September 13, 2009

Persiapan raya!!


Semua ahli keluarga aku ngah busy buat persiapan raya..mak aku busy ngan jait langsir & baju kurung raya..akak aku plak busy ngan rumah baru dia….abg aku still lagi kat UIA..exam lah plak..aku busy ngan kerje dapur…jgn ingat aku brutal xtau buat kerje dapur tau…raya tahun ni same gak ngan raye2 sblm ni..busy ngan buat biskut raye…kat rumah ni aku sorang je pro buat biskut raye ni..almaklum lah student culinary arts :) kalu xtau mmg malu ouhh…actually,happy tau buat biskut ni..tapi penat cikit almaklum lah kat rumah ni aku sorang je yg rajin nak buat biskut ni..yg lain rajin beli & makan jer..membazir lah…adoyaii…tahun ni aku buat 4 jenis kueh raya (chocolate chip,oats cookies,almond chocolate,Kuih bahulu & rosset cookies) & aku nak buat orrange cake…Mak tih aku pon ade tempah 2 bijik kek utk malam raya (hidang masa takbir)….busy betul aku….Biskut yang dah siap setakat ni chocolate chip-200pcs :) (gamba kat atas)

Tapi dalam busy2 ni aku x puas hati sbb x dapat ag shopping raya..xkan nak raya umah kawan pakai baju kurung jer….leceh doe..nak gak seluar jeans ker…adihh…

gath berbuka puasa (bekas pelajar SMK Taman Semarak NIlai)

12 sept Sudah menjadi satu budaya bila tiba nya bulan ramdhan berbagai2 majlis berbuka puasa di anjurkan..jadi tak terkecuali jugaklah bekas pelajar sekolah aku....dorang plan buat gathering berbuka puasa.....walaupon tidak semua yg menghadiri tapi majlis tetap meriah....thanks kpd kengkawan yg sudi hadir..Dan thanks jugak kepada pengajur kite, En firdaus seman...

Berbuka puasa kali ni dah masuk tahun yang ke 3...tahun pertama dulu kami buat kat de palma in sepang sekitar tahun 2007, manakala 2008 pulak diadakan di hotel allson klana nilai...kali ini 2009 di bagan lalang seafood,sepang..mmg besh tepi laut beb!!..romantik gitu...kawan-kawan yg turut hadir,wafi,firdaus,sufrin,azlie & tunang,dyla,siti fatimah,syafiq,azlan,adzuha,rahmat,wak,shila & husband,ika riana,wan sarah & apai....mmg happening!!....lps berbuka kat bagan lalang semua plan nak pegi karaoke....so dari bagan lalang kiteowang balik ke Nilai & pegi karaoke....just karaoke jerk....

tapi aku tak lama pon kat karaoke tu sbb mak aku kol suruh balik..jadi dyla hantar aku balik rumah & dia pegi balik karaoke...hehe....enjoy betul korang..masa aku balik tu dlm pukul 11.30pm..tak taulah dorang balik pukul bape....tapi dowang mmg sporting....dah hampir 6 tahun meninggalkan zaman persekolahan namun hubungan persahabatan tetap kekal....

kat bawah ni ade sikit gamba aku snap time berbuka & karaoke

Wednesday, September 9, 2009

Fesyen Terbaru





Lori Tidak Diperlukan




Kumpulan lawak!!

Lawak 1

Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,

Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.

Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.

Kawan Tok Batin : ????????



Lawak 2

Seorang posmen yang datang menghantar surat .
" Assalamualaikum "
" Walaikumsalam "
" Ni rumah encik Sameon ye?
" Ya saya"
" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "
" Buat susah aje encik nie! Apasal tak pos aje?"



Lawak 3
Orang Asli dan Polis

orang asli : selamat pagi tuan
polis : selamat pagi. Apa hal?
orang asli : saya nak buat repot tuan
polis : fasal apa tu
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala



Lawak 4

Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia bertanya: " Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?"

"Dah tentu, " jawab doktor.

"Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca," kata lelaki itu dengan riang.



Lawak 5

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Amin.

Shan : Kenapa menangis?

Amin : Saya datang untuk ujian darah.

Shan : Awak takut ke?

Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.

(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan pula menangis.)

Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?

Shan : Saya datang untuk ujian air kencing...



Lawak 6

Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat . Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong berwarna merah.

"Atok buat apa tu?".

"Atok bagi surat kat kawan atok,cu!" jawap atoknya.

Cucunya bertanya lagi, "Apa bangang sangat kawan atok
duduk dalam tong merah tu?"



Lawak 7

Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik
berkenaan.

Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?

Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok. Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung manakala yg ketiga disambar petir.

Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?

Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya...

Tuesday, September 8, 2009

Berbuke at Mid valley

08/09/09-Selasa
Letih giler hari ni....aku kuar rumah pegi mid valley dalam pukul 2.30pm..sampai mid 3.30pm..giler awal ouh...plan nak kuar hang out/berbuke dgn 2 sahabat aku ni..tapi tetiba salah sorang kwn aku x jd dtg so jalan berdua je lah mcm org gile....macam x besh plak x cukup sorang....

sambil nak tunggu waktu berbuke tu aku & member aku, nyah a.k.a khairul pegi arr window shopping jap...semua kedai baju kiteowg masuk tapi xder satu pon dibeli..hehe..mahal doe..aku kuar hari ni just beli 2 cd lagu kump kristal & beli rocky strawberry jer..

aku berbuke puase ngan nyah kat restaurant laksa shacks.....nyah teringin sgt nak mkn laksa so aku bawak arr die kat citu...giler lame lepak citu nak tgu mase berbuke..hehehe...aku order 1set asam laksa..(ade 2 otak-otak dan air cincau bandung)pastu aku order rojak buah..kongsi ngan nyah..hehehe...lps berbuke dlm pukul 8.30pm mcm tu kiteowg gerak balik...nyah balik rumah die kat klang...aku balik nilai...


Asam laksa


Mase dlm train dari ktm mid valley sampai serdang aku x dapat duduk..lenguh kaki weh.....lps da dapat duduk aku terus tertidur..sedar2 je dah sampai nilai..nasib baik x terlajak sampai seremban hehehe...aku sampai rumah pukul 9.30pm....




12/09/09-Sabtusabtu ni 12hb sept aku ada satu lagi berbuke puasa..bersama gerbangmaya.....kat bora ombak ampang...ikutkan xlah nak pegi sgt tapi ade member aku ni beriya ajak pegi so aku ikut kan jer lah..dia pon dah janji nak amik aku kat lrt ampang hehehe...aku pon x sure borak ombak tu kat mane.....mak cik aku kata kat blkg ampang point heheh..tah lah aku pon xtau hehe.....


BORA OMBAK AMPANG



tapi pada hari nya sama aku di invite ke majlis berbuka puasa bekas pelajar sekolah menengah aku kat bagan lalang sepang..but aku kena choice salah 1....bora ombak or bagan lalang...so aku pilih bora ombak sbb dah di invite awal....so sorry to x-smkts x dapat pegi..aku dah janji ngan kawan aku ni.....so next time lah aku join hehehh..ape2 pon thanks invite aku.....

Monday, September 7, 2009

The best Drama-NUR KASIH





ini lah ntara drama terbaik yg pernah disiarkan TV3 sepanjang 25 tahun bersiaran...
mmg best giler citer ni....tahniah kepada pengarah yg berjaya membuatkan jiwa penonton tersentuh...moga dgn ini dapat memberi pengajaran pada mereka yg sesat...amin.. aku selalunya x layan cter melayu....asyk2 psl cinta....asyk2 pasal pkwe mkwe....tp cter ni btol2 dpt tarik perhatian aku...kisah ketabahan seorang isteri,seorang ibu,seorang ayah,pengorbanan seorang abg utk adik & hubungan kekeluargaan dan mcm2 lg...kisah sangat2 menusuk di jiwa.. sikit banyak dapat mengingatkan kita erti kesabaran dan kebesaran ALLAH ....
congrats to khabir batia for directing this drama




NUR KASIH

Para pelakon: Fizz Fairuz,Remy ishak,tiz zaqyah,Ummi Nazeera, Sharifah Sofia, Liza Othman & Datuk Jalaluddin Hassan

Sunday, September 6, 2009

The Kampung!!

Pagi-pagi lagi dalam pukul 8pg mak aku ajak balik kampung dia kat jijan....xjauh pon dari Rumah kiteowg ni..just 30 minit gitu jer....Mak aku nak pegi berurut kat mak tih aku.....Mak tih aku ni mmg tukang urut islamic.....dah ramai org datang nak berurut ngan dia...dari merata tpt hehehe....mak aku nak urut badan dia..so aku teman kan lah..lagi pon aku mmg suke pegi Rumah mak tih aku ni...sbb anak2 saudara aku ramai..5 org....anak saudara aku yg sulung (siti nur Aida)umur 12 thn, (Ahmad Danial)kedua 11 thn, (siti nur Farah)ke tiga 10 thn.....ni dowang kira satu family( family (Darul family`s)....yang ke 4 ni plak family(Ryzal`s) heheh....(Mohd Farez)umur 6 thn & last skali (Mohd Fazirul)2 thn....Best aku melayan budak2 ni dah macam anak2 aku dah....1st dulu dowang x rapat ngan aku tapi sejak dua menjak ni macam dah rapat plak..aku rase happy sungguh heheh...aku pon mmg suke budak2 ni..lelagi kalau budak tu comel lagi aku suke hehehhe.....

Aku lepak kat Rumah tu dari pukul 8pg sampai 2pm...giler lame kan tapi rase kejap je sbb aku dok melayan budak2 tu sampai xsedar waktu berjalan dgn pantas....Agaknya kalau aku ada anak nanti mesti lagi best!!hahaha..kawin pon belum nak story anak plak kan heheheh.......


06 sep
(ni lah diorang & aku..2 lagi anak sedara aku xder dlm gambar)

Guitar chords!!

##Taylor Swift##
Love Story


CWe were both young when I first saw you.
F
I close my eyes and the flashback starts:
Am F
I'm standing there on a balcony in summer air.


C

See the lights, see the party, the ball gowns.
F
See you make your way through the crowd

Amand say hello;
G
Little did I know

F G
That you were Romeo; you were throwing pebbles,
Am C
And my daddy said, "Stay away from Juliet."
F
And I was crying on the staircase,
G Am C
begging you, "Please, don't go."

And I said,

C
"Romeo, take me somewhere we can be alone.
G
I'll be waiting; all there's left to do is run.
Am
You'll be the prince and I'll be the princess
F G C
It's a love story - baby just say 'Yes.'"

C
So I sneak out to the garden to see you.
F
We keep quiet 'cause we're dead if they knew.
Am G
So close your eyes; escape this town for a little while.
F G
'Cause you were Romeo, I was a scarlet letter,
Am C
And my daddy said "Stay away from Juliet,"

F
But you were everything to me;
G Am C
I was begging you, "Please, don't go,"

And I said,

C
"Romeo, take me somewhere we can be alone.
G
I'll be waiting; all there's left to do is run.
Am
You'll be the prince and I'll be the princess
F G C
It's a love story - baby just say 'Yes.'

C
Romeo save me - they're tryin' to tell me how to feel;
G
This love is difficult, but it's real.
Am
Don't be afraid; we'll make it out of this mess.
F G
It's a life story - baby just say 'Yes.'"

Oh. Oh.


Am
I got tired of waiting,
F G
Wonderin' if you were ever comin' around.
Am F
My faith in you was fading
C G
When I met you on the outskirts of town,

And I said,

C

"Romeo save me - I've been feeling so alone.
G
I keep waiting for you but you never come.
Am
Is this in my head? I don't know what to think-"
F G
He knelt to the ground and pulled out a ring and said,
D
"Marry me, Juliet - you'll never have to be alone.
A
I love you and that's all I really know.
Bm
I talked to your dad - go pick out a white dress;
G A D
It's a love story - baby just say 'Yes.'"
D A
Oh, oh.
Oh, oh.
G D
We were both young when I first saw you...



##Lenka##
The Show

C
I'm just a little bit caught in the middle
G
Life is a maze and love is a riddle
Am
I don't know where to go I can't do it alone
F C
I've tried And I don't know why
C G
Slow it down
Am
Make it stop
F C
Or else my heart is going to pop
G
'Cause it's too much
Am
Yeah, it's a lot
F C
To be something I'm not
G
I'm a fool
Am
Out of love
F G
'Cause I just can't get enough


C
I'm just a little bit caught in the middle
G
Life is a maze and love is a riddle
Am
I don't know where to go I can't do it alone
F
I've tried And I don't know why


C
I'm just a little girl lost in the moment
G
I'm so scared but I don't show it
Am
I can't figure it out
It's bringing me down
F G
I know I've got to let it go
C
And just enjoy the show



C G
The sun is hot
Am
In the sky
F C
Just like a giant spotlight
G Am
The people follow the sign
F C
And synchronize in time
G Am
It's a joke Nobody knows
F G
They've got a ticket to that show

Yeah


C
I'm just a little bit caught in the middle
G
Life is a maze and love is a riddle
Am
I dont know where to go I can't do it alone
F C
I've tried And I don't know why



## Estrella ##
STAY



D C#m
Sound straight from the twilight,
Cm Bm
Has me up all night,
A
I can't fall asleep 'cause I keep thinking of you,
D C#m Cm Bm A
And I saw a shadow outside my window and it's you.


[CHORUS]

D
All my sorrows flew away,
C#m
Hush, keep quiet, hear me say,
Cm Bm
I don't ever want you to go,
A
Please stay.

D
With the moonlight dancing free,
C#m
And there's no one but you and me,
Cm Bm
There's no reason to go astray,
A
Please stay.


[RIFF]

D
Making up a story,
C#m
It's the way you're looking at me,
Cm Bm
If you think that this is funny,
A
it's just you.

D
Try and think about it,
C#m
If you're heart is closed don't lock,
Cm Bm
Keep your keys back in your pocket,
A
Think this through.

KISAH SETIN AIR…

KISAH SETIN AIR…

Sepasang suami isteri baru bercerai dan mereka bertengkar untuk tentukan hak penjagaan anak tunggal mereka. Pas tu mereka pun pegi ke pejabat agama, jumpa kadi nak minta nasihat. Kadi tanye kat pompuan tu...."kenapa awak rasa awak yang paling layak bela anak tu?”

Pompuan tu jawab..."Saya yang mengandungkan anak tu. Saya yang melahirkan anak tu. Dia keluar dari perut saya."

Si jantan (suami) terkedu sebab dia tau pas ni kadi akan tanye dia lak. Ah sudah...mende aku nak goreng kadi tua ni.... Kadi pun tanye si jantan..."Hah...kamu....bagi alasan kenapa anak tu kamu yang patut bela"

"Tuan kadi...kalaulah saya ada syiling seringgit, dan saya 'masukkan' dalam vending machine, pas saya 'tekan satu butang pilihan, maka keluarlah setin air minuman. saya
nak tanye tuan..air tin yang keluar dari mesin tu hak saya atau hak mesin?"

Jawab kadi.."Hak kamu le.."

Jantan tu kata lak.."Hah...sama le kes ni pun. Kan tuan... kan ... kan ?? "

P/S :
1. Jgn samakan isteri macam vending machine.
2. Jgn samakan anak macam air tin
3. Jgn samakan 'anu' cam duit syiling ... hehehehehhe

Pak Pandir ke Kebun




Seperti biasa Pak Pandir nak pegi memotong getah. Mak Andeh akan menyediakan peralatan Pak Pandir. Pak Pandir pun pergilah nak memotong getah.

"Hati-hati ye bang semasa tepi jalan besar tu nanti!" pesan Mak Andeh.

Pak Pandir akan berjalan kaki melalui sebuah jalanraya untuk sampai di kebun getahnya. Semasa Pak Pandir berjalan di tepi jalanraya besar tersebut, ada sebuah papan tanda yang baru dipasang betul-betul di depan kebunnya. Selepas dia membaca papan tanda tersebut, dia pun pulang hampa.

Mak Andeh heran Pak Pandir pulang semula ke rumah lalu bertanya "Kenapa Bang?" Mak Andeh pun menjawab "Sejak bila la kerajaan kita tak kasi kita MEMOTONG getah. Diletaknya papan tanda besar kat tepi jalan depan kebun kita tu papan tanda "DILARANG MEMOTONG".

Kencing

Satu hari Chot terbangun mlm. Dia nak terkencing. Dia pun masuk bilik air. Chot sungguh terkezut bila lampu tu terbuka sendiri. Lepas kencing dia pun terus keluar dan dia tutup pintu toilet...Sekali lagi dia terkejut bila lampu toilet tu tertutup sendiri...Cepat-cepat dia kejut kan bini dia yang tengah lena tidur. Dia pun menceritakan hal yg terjadi kat toilet tadi..lampu tu terbukak dan padam sendiri. Bini Chot yang dalam keadaan sedar tak sedar tu pun berkata..
"Dah...dia buat dah perangai lama...Awat hang kencin dlm peti ais...???

Dialog Dua Hantu

Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,"Apsal kau ni asyik menggigil jer?" "Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi. "Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah. "Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu. "Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.." "Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang.

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat. "Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan. Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi......"

Nampaknya Puan Begitu Sabar..

Seorang lelaki asyik memerhatikan seorang wanita yang sedang membeli belah di supermarket bersama anak kecilnya. Anak wanita itu duduk di dalam troli yang ditolak oleh ibunya.

Ketika melintas bahagian makanan..anak wanita itu merengek-rengek meminta dibelikan biskut. Tapi ibunya kelihatan tidak menghiraukan permintaan anaknya itu. Anaknya mula menangis dan menjerit dengan suara perlahan..si ibu berkata

"Sabar Suzie..ada tiga lorong lagi..jangan marah..ya..tak lama lagi dah.."

Kemudian mereka melalui pula lorong yang mengandungi bahagian permainan..anaknya sekali lagi merengek dan menjerit minta dibelikan permainan. Ibunya tetap tidak menghiraukan permintaan anaknya itu dan anaknya terus menangis..Si ibu berkata..

"Sabar, sabar, Suzie..ada dua lorong lagi dan kita akan keluar dari tempat ini"

Akhirnya mereka selesai melalui lorong terakhir dan terus pergi ke kaunter dan menunggu giliran untuk membuat pembayaran. Anaknya masih menangis dengan kuat dan menjerit-jerit minta dibelikan mainan. Si ibu dengan sabar berkata..

"Sabar Suzie.. kita akan melepasi kaunter ini dalam masa 5 minit sahaja lagi..Lepas ini kita akan pulang dan boleh tidur dengan selesa.."

Si lelaki yang melihat kejadian itu kagum dengan kesabaran si ibu..Lalu dia pun mengikuti wanita berkenaan hingga ke tempat parking untuk memberikan pujian..

"Sungguh luar biasa..anda begitu sabar menghadapi si kecil Suzie" katanya.

Si ibu menjawab.. "Saya Suzie dan ini anak saya namanya Lily

Kenapa Atuk Berpeluh?

Satu hari..ada sorang datuk meninggal. Macam biasa, bila orang meninggal semua saudara mara balik datang ziarah. Ada salah seorang cucu arwah nampak ada air kat belakang jenazah. Dia pun tanya la nenek dia air apa tu.

Cucu: Nenek..kenapa datuk berpeluh???

neneknya dengan selamber je menjawab...

Nenek: Alahh cu..biasa la tu. Datuk tu baru first time meninggal. Tu yang nervous sangat tu sampai berpeluh-peluh...

Si Lurus

Seorang pak cik tua dari Merbok, Kedah baru saja lulus lesen menunggang motosikal. Menurut undang-undang, Pelekat "P" hendaklah digantung pada motosikal bagi yang baru lulus lesen motor. Suatu hari ketika menuggang dia telah terserempak dengan polis yang membuat sekatan.

Polis : "P" mana pak cik?

Pak Cik: Pi Aloq Staq. (Dengan muka konfiden)

Polis : Pak cik nak bergurau plak yea, "P" mana?

Pak Cik : Aku nak pi Aloq Staq. (Dia dah mula naik angin)

Polis : Amboi, main-main plak pak cik ni, ni saya tanya ni pak cik, mana "P"?

Pak Cik: Aku dah habaq tak sat Aloq Staq, hang tak dengaq ka? Apa hang ingat aku tak tau ka jalan ni nak pi Aloq Staq. Mentang-mentang hang pakai unipom polis tu janganlah nak pelekeh orang tua cam aku ni.

Polis : Nak pi...pi lah.....

Pak Cik : Hah, tu kan senang, yang dok tanya banyak-banyak tu pasai apa, saja cari pasai!!!!!

Surat Berantai (Chain Letter)







Pernah tak korang dapat surat berantai (chain letter)? Rasanya ramai budak-budak melayu islam kita dok forward-forward kat myspace, friendster atau facebook. Betul tak? Korang tahu tak bahawa dengan forward email sedemikian korang boleh murtad or terbatal syahadah? Ni antara contoh-contoh surat berantai yang korang suka forward-forwardkan tu:

"Jangan delete email ini sebelum di hantarkan kepada 10 orang lain" atau

"Emailkan kepada 12 orang, kamu akan dapat berita baik selepas 12 jam" atau

"Saya telah emailkan kepada 10 orang dan sejam kemudian saya mendapat durian runtuh" dan lain-lain lagi...

Ulasan

1. Walau apa pun isi kandungan sebelumnya, sama ada "Doa Nabi", Ayat Alquran, Peringatan dll...tapi jika di sertakan dengan perkara diatas...kamu sudah syirik jika kamu menyebarkan dengan yakin.

2. Walau kamu tak yakin, tetapi tetap menyebarkannya kepada orang ramai, DAN JIKA ada yang menerimanya yakin akan kata-kata tersebut...KAMU JUGA MENDAPAT SAHAM DOSA TERSEBUT DAN SAHAM ITU BOLEH DIKLASIFIKASIKAN SEBAGAI MLM ATAU SISTEM PIRAMID YANG MANA KAMU AKAN TERUS MENERUS MENDAPAT SAHAM DOSA DARIPADA DOWNLINE KAMU.

3. Hakikat Sebenar Surat Berantai. Sila baca petikan ini sampai habis


Soalan 1
Ustaz, saya ada menerima surat berantai yang pada amnya mengajak kita bertakwa kepada Allah. Tetapi di akhir surat itu ada diceritakan berkenaan kisah orang yang mendapat bala kerana tidak menyebarkan sebanyak 20 salinan kepada orang lain. Apa pandangan ustaz?
Soalan 2
Baru-baru ini saya ada menerima e-mail yang mengandungi surat berantai. Di dalamnya menceritakan tentang wasiat seorang alim dari Madinah. Di akhir surat tersebut di suruh sesiapa yang membacanya supaya disampaikan kepada orang lain sebanyak 20 salinan dalam masa 2 minggu.. Sekiranya dilakukan akan dikurniakan oleh Allah sesuatu hajat atau niat.. Dan apabila tidak dilakukan akan terjadi sesuatu perkara yang buruk. Apakah hukumnya mempercayai surat ini?

Dahulu ia diedarkan dengan membuat salinan Photostat tetapi kini ia diedarkan melalui internet. Mungkin pihak AnNur dapat memberikan jawapan yang tepat kepada masalah ini supaya saya dapat edarkan kepada rakan-rakan saya yang masih mengedarkan risalah ini.

Jawapan

Setelah diamati, ada beberapa perkara yang boleh dikupas dari surat itu. Pertama dari segi isi. Kebatilannya terbukti apabila surat ini mendakwa Sheik Ahmad bertemu Rasululllah (s.a.w) dalam mimpi dan memberi pesanan kepadanya.. Seolah-olah Rasululllah SAW belum selesai tablighnya. Kita ketahui bahawa dalam khutbah terakhir ketika haji wida', Rasulullah s.a.w telah bersabda "Telah sempurna bagimu agamamu" yang membawa maksud bahawa tiada lagi wahyu atau ugama yang akan turun selepas itu. Mahu ikut yang mana? Surat inikah atau AlQuran?

Kedua dari segi arahannya. Sekiranya kita percaya bahawa dengan mengedar 20 keping surat ini akan membawa rezeki atau kebaikan dan sebaliknya sekiranya tidak maka kita kan ditimpa bencana maka secara tidak langsung, kita percaya bahawa ada lagi kuasa selain Allah SWT. Ini akan menjadikan kita syirik. Na'uzubillah.

Sheik Ahmad yang dikira kuat iman ini pula sanggup mati dalam kufur. Seseorang yang berilmu, warak, alim dalam soal agama tidak akan mempertaruhkan imannya untuk apa sekalipun. Saya berpendapat surat ini adalah satu dakyah untuk memesongkan aqidah umat Islam. Mari kita kaji pula niat disebalik surat berantai ini. Ia mengandungi isi yang menceritakan tentang Sheik Ahmad yang kononnya bertemu Rasulullah s.a.w dalam mimpinya. Rasulullah kononnya memberi satu statistik yang tujuannya menakutkan pembaca yang memang tiada cara untuk membuktikan kesahihannya. 60,000 orang akan mati tanpa iman, apa maksudnya? Adakah orang yang ke 60,001 akan beriman? Setelah itu diselitkan nasihat supaya pembaca yakin bahawa surat ini berniat baik. Kemudian datang ugutan.
Sekiranya tidak diedar 20 salinan, mendapat bala.

Untuk meyakinkan pembaca, penulis rela kufur sekiranya isi surat ini adalah palsu. Untuk menambahkan lagi keyakinan pembaca, diturunkan pula beberapa contoh yang menjurus kepada perkara diatas. Tentunya susah untuk menentukan kesahihan cerita tersebut. Cuma setahu saya, Allahyarham Tan Sri Ghazali Jawi tidak dibuang kerja tetapi meletak jawatan kerana mahu aktif dalam politik. Kalau ada yang rapat dengan keluarga Allahyarham atau keluarga Datuk Tajul Rosli, mungkin boleh sahkan hal ini.

Tentunya muslim yang rapuh imannya akan terpengaruh dengan dakyah sebegini. Jika tak dihiraukan maka semacam ada keresahan dalam hati seolah-olah menanti bencana yang dijanjikan. Maka dengan keresahan inilah syaitan dapat menakluk hati kita. Dicekiknya tubuh kita sehingga sakit, maka kita teringat akan surat wasiat tersebut, dan kita edarkan. Syaitan akan melepaskan cekikannya ketika itu kerana dia telah berjaya memesongkan aqidah kita. Maka kita berjalan pula dimuka bumi Allah ini dan menceritakan pengalaman kita tadi, dan ada pula hamba Allah memasukkannya ke dalam Internet.

Kesimpulannya, janganlah percayakan surat tersebut dan selagi ada umat yang percayakannya maka ianya tetap akan beredar hingga bila-bila, kerana seingat saya, surat ini telah beredar sejak saya disekolah rendah lagi dan mungkin bermula berpuluh-puluh tahun sebelum itu. Dari Penerangan diatas jelaslah mempercayai surat wasiat tersebut adalah haram.

Wallahu'allam.

Jika anda ingin tahu dari siapakah bermulanya surat berantai yang kononnya dari Sheikh Ahmad yang bermimpi bertemu Rasulullah didalam mimpinya, bacalah keterangan dibawah ini:-

Keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 SURAT SHEIK AHMED PALSU, KHURAFAT DAN BOLEH MENJATUHKAN MURTAD. Majlis Fatwa Kebangsaan 1978 mengesahkan surat ini ditulis oleh paderi-paderi biara Blessings of St Antonio, Texas, USA pada tahun 1974/75 untuk mengelirukan umat Islam. Penulis asal surat ini ialah Mendiang Father Francis Jose de Villa, seorang paderi Katolik dari Argentina berketurunan Arab-Syria (bekas penganut Islam, nama asalnya Mohamed Elias Skanbeg). Dia pernah bertugas di Instituto Sacristo Convocione Reliogioso di Brindisi, Itali sebagai mubaligh Katolik antara tahun 1966-1968 dibawah Cardinal Agostino Casaroli. Father de Villa me! ninggal dunia pada tahun 1980 di Texas dalam usia 54 tahun.

Menurut Allahyarham Sayyed Mohamed Raisuddin Al-Hashimi Al-Quraisy, penjaga makam Rasulullah SAW di Madinah antara tahun 1967-hingga 1979, tidak ada penjaga makam bernama Sheik Ahmad antara tahun 1881 hingga 1979.

Penjaga makam di Madinah ialah:

Sayyed Turki Abu Mohamed Abdul Razaque Al-Hashimi Al-Quraisy (1881-meninggal dunia 1932)
anaknya Sayyed Hashim Abu Faisal Abdul Jalil Al-Hashimi Al-Quraisy (1932-meninggal dunia 1934)
adiknya Sayyed Abdul Karim Mutawwi Al-Hashimi Al-Quraisy (1934-bersara 1966) dan
anak saudaranya Sayyed Mohamed Raisuddin bin Mohamed bin Abdul Razaque Al-Hashimi Al-Quraisyi (1967-meninggal dunia 1979).
Bekas menteri besar Perak Allahyarham Tan Sri Mohamed Ghazali Jawi bertaubat dan mengucap kalimah syahadat sekali lagi di hadapan Kadi Daerah Kinta pada tahun 1976 setelah beliau mengaku pernah menerima dan mengirim surat ini kepada dua puluh orang kawannya. Peristiwa ini berlaku tidak lama sebelum beliau meninggal dunia. Bekas Kadi Daerah Kinta meminta beliau mengucap semula kerana bimbang beliau telah gugur syahadah (murtad).

Allahyarham Datuk Shafawi Mufti Selangor mengisytiharkan bagi pihak Majlis Fatwa Kebangsaan bahawa barang siapa dengan sengaja menyebarkan risalah ini adalah "melakukan syirik dan tidak mustahil jatuh murtad melainkan dia bertaubat dan menarik balik perbuatannya itu terhadap sesiapa yang telahpun dikirimkan risalah ini".

(Surat Keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia Bil.7/78/I).

Keputusan ini diiktiraf oleh Majlis Raja-raja Melayu dalam mesyuaratnya di Pekan pada 16 Oktober 1978, dipengerusikan oleh Almarhum Sultan Idris Shah, Perak. Menurut Majlis Fatwa Kebangsaan 1978, menyebar surat ini "termasuk dalam Menyekutukan Allah S.W.T...dengan syirik yang amat besar (shirk-i-kubra) serta mempermainkan Rasulullah S.A..W. serta menyebar dengan niat tidak baik kekeliruan dan muslihat di kalangan umat Islam.."

Lagipun, "surat ini menggambarkan pembohongan yang amat besar terhadap junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. serta ajaran baginda kerana menggambarkan SHEIK AHMAD sebagai perawi hadith sesudah kewafatan baginda". Allahyarham Datuk Sheik-ul-Islam Mufti Kedah dalam Risalat Al-Aman 1983/Bil 8, surat ini "paling kurang menimbulkan syirik kecil dan murtad secara tidak sengaja terkeluar dari Islam, serta syirik yang besar jika sengaja maka taubatnya tidak sah melainkan dibuat dengan sesungguhnya... Adapun jika seseorang itu menyalin surat ini kepada umat Islam lain, jatuhlah hukum ke atasnya mentablighkan perkara syirik dan khurafat. Sesungguhnya ulamak sependapat perbuatan itu sungguh besar syiriknya dan boleh mengakibatkan murtad walaupun tanpa sadar si-pengirim" .

Murtad boleh berlaku dalam 3 perkara
1. Anggota Badan (contoh, menyembah/memuja apa-apa) atau
2. Lidah (meng"iya" kan kata-kata yang dah confirm sesat dan menyesatkan) walaupun terpaksa... atau
3. Hati yang mana dalam hati ada terdetik, betul jugak atau mana tahu dapat betul dll

Kalau kita buat salah satu daripadanya, kita sudah jatuh murtad, jadi tiada istilah saja suka-suka sebab bila kamu buat, kamu sudah jatuh murtad mengikut hukum feqah.

Wallahuallam

Lelaki Bangsat!

Seorang gadis berusia 20-an menemui Dr. Faizul, seorang doktor pakar jiwa.

Gadis : "Doktor, saya merasa amat marah pada kekasih saya sehingga saya memanggilnya lelaki bangsat. Ada kalanya saya rasa dia keterlaluan, dan ada kalanya pula saya rasa memang patut saya memanggil dia seperti
itu.."

Doktor : "Hmm..panggilan itu memang hinaan yang agak melampaui batas untuk seseorang..tapi, mungkin kamu punya sebab tersendiri memangilnya demikian. Ceritakanlah kepada saya agar saya dapat membantu.."

Gadis : "Ya memang ada..pada satu malam kami berduaan dalam kereta di tepi pantai. Dia pegang tangan saya."

Doktor : "Dia pegang tangan kamu seperti ini?" dr Faizul
memberi contoh.

Gadis : "Ya. Seperti yang doktor lakukan"

Doktor : "Kalau hanya ini, tidak sepatutnya dia dipanggil bangsat. Itu tandanya dia tidak mahu berpisah dengan kamu..."

Gadis : "Kemudian dia merapatkan badannya kepada saya dan memeluk bahu saya.."

Doktor : "Dia lakukan seperti inikah?"

Gadis : "Ya..seperti inilah dia peluk saya doktor.."

Doktor : "Itu bukan bangsat, itu tandanya dia mau sentiasa berdampingan dgn kamu" kata dr Faizul.

Gadis : "Kemudian dia cium saya."

Doktor : "Dia cium kamu seperti ini?"

Gadis : "Ya. Ciumannya sama seperti yang doktor lakukan."

Doktor : "Kalau sekadar ciuman seperti ini, masih belum boleh dipanggil bangsat, itu tandanya dia sayang kamu, kan?"

Gadis : "Kemudian dia memasukkan tangannya ke dalam baju saya & meraba2 saya doktor.."

Doktor : "Dia lakukan seperti ini kah?"

Gadis : "Ya, seperti yang doktor lakukan inilah cara dia memperlakukannya.

Doktor : "Itu bukan bangsat, itu tandanya dia mau membelai diri kamu.."

Gadis : "Kemudian dia menanggalkan semua pakaian saya satu persatu.."

Doktor : "Adakah kamu membantah tindakannya? "

Gadis : "Tidak, saya merelakannya sebab saya sayang dia.."

Doktor : "Dia tanggalkan pakaian kamu seperti ini ?"

Gadis : "Ya, sampai saya telanjang bulat seperti ini doktor..."

Doktor : "Itu masih belum layak dipanggil bangsat, kerana dia sememang ingin mengenali diri kamu sepenuhnya"

Gadis : "Kemudian dia mencumbui saya lalu melakukan hubungan seksual dengan saya"

(selepas seketika..)

Doktor : "Dia lakukan seperti yang kita lakukan tadi kah?"

Gadis : "Ya. Memang itulah yang dia lakukan ketika itu"

Doktor : "hmm, itu juga masih belum boleh dipanggil bangsat. Itu tandanya dia memerlukan kamu kan!"

Gadis : "Tapi kemudian dia memberitahu saya bahawa dia.......................................ada HIV positif"

Doktor : "HAH?? DIA..MEMANG..BANGSAT!!..BANGSAAATTT!!!!..LELAKI BAAANGSAAAAAAAATTTTTT!!!!!!!!


Serius jugak Baca tuuuu...HAHAHAA......puasa beb..

KAKI KELENTONG!!!

Al-kisah ada seorang businessman yang kaya raya bernama Hj.Teepo. Apa saja nama bisnes atas muka bumi ini, dia ada. Sayang, kekayaan Hj.Teepo adalah sebahagian besar hasil penipuan dan putar alamnya dalam bisnes. Sahamnya berpuluh juta, hasil penipuan. Tanah ribu hektar,pun hasil tipu. Wang beratus juta juga, tipu punya hasil. Puas isterinya memberikan kaunseling agar Hj.Teepo berhenti menipu, namun tak dihiraukannya.

Kerana makan terlalu banyak dan mewah, dinner tiap-tiap malam (orang belanja of course), exercise tarak, satu hari Hj.Teepo disahkan oleh doktor mengidapi penyakit barah dan disahkan akan padam dalam masa sebulan. Maka teramatlah hiba hati Hj.Teepo nak meninggalkan dunia ini, tambah pula mengenangkan segala aktivitinya selama ini.

Maka dipanggillah anak isterinya untuk berwasiat. "Kain yang dah buruk, koyak pun tak apa, buat kain kapan aku. Aku dah banyak merasa kemewahan di dunia ini. Biarlah kain buruk yang ku bawa ke akhirat," jelas Hj.Teepo dengan genangan air mata.

"Kenapa begitu bang?" Tanya isterinya.

"Saja aku nak merasa pakai kain buruk pula," jawabnya lagi.

Isterinya terdiam,tapi hatinya berbisik, "Syukurlah, walau dah agak terlambat, ada juga kesedaran dan keinsafan dihati suamiku."

Maka tempoh sebulan cuma tinggal 24 jam lagi. Dengan wajah sugul, Hj.Teepo berbaring di kamarnya. Kain putih yang dah lusuh dan terkoyak sana sini telah siap disediakan.

Untuk terakhir kali, si isteri menghampiri Hj.Teepo. "Bang", bisiknya perlahan. "Buat kali terakhir sebelum abang meninggalkan kami, berilah tahu kenapa abang nak dikapankan dengan kain yang dah buruk. Sedih saya melihat keadaan kain itu bang. Apakah abang telah insaf dan bertaubat dengan perbuatan abang selama ini?"

Hj.Teepo merenung isterinya lama-lama dan bersuara, "Baiklah, mari rapat kepadaku" Isteri Hj.Teepo terus menghampiri suaminya.

Dengan nada yang sedih Hj.Teepo bersuara, "Yang, you pun tahu, terlalu banyak dosa yang I lakukan selama ini. Berapa ramai orang yang dah I kelentong. Jadi cukuplah kemewahan yang I rasakan. Biarlah I dikebumikan dengan kain buruk saja."

Isterinya masih ragu-ragu. "Apakah abang fikir dosa-dosa abang boleh diampunkan dengan berkain kapan yang buruk begitu?" tanyanya lagi.

"Bukan begitu Yang. Kalaulah abang pakai kain kapan yang buruk, nanti Malaikat Mungkar dan Nakir fikir abang dah lama mati. Mereka juga akan fikir abang dah kena soal. Taklah nanti mereka soal abang lagi. Jadi selamatlah abang...."

"Astaghfirullah hal aziiiiiiiiiim" isteri Hj.Teepo terus terlentang kerana terkejut berok dengan penjelasan suaminya.


P/S: Mati pun nak kelentong. Nak kelentong Malaikat pulak tu....Ambik le iktibar

Sunday, August 30, 2009

LAWAK!!

** JANGAN GELAK 1**


Pintu bilik dibuka dengan kuat dan mengejutkan sepasang suami isteri yang sedang tidur nyeyak. Seorang lelaki dengan wajah garang mengacukan senjata tajam ke arah si isteri.
Perompak : "Sebelum kamu mati kubunuh, sebutkannamamu!"
Isteri : "Na... nama sa... saya... Aisyah"
Perompak : "Aisyah? Nampaknya sama dengan nama ibuku. Aku tidak boleh membunuhmu," Lalu dia mendekati sisuami dan sambil mengacukan senjatanya ia berkata,
Perompak : "Sebutkan namamu. Aku mesti tahu nama setiap orang yang menjadi korbanku."
Suami : "Namaku Irwan.. tapi.... semua orang memanggilku Aisyah....


**JANGAN GELAK 2**


Di sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung ada satu alat pengukur berat badan yang cukup canggih.. Hanya dengan membayar RM 1.00 kita akan diberitahu berapa berat badan kita oleh program komputer.
Seorang gadis dan temannya mencuba di tengah kerumunan orang. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer menjawab: "47 kg!"
Gadis kedua cuba untuk menimbang, dan mesin komputer menjawab: "52 kg!"
Setelah beberapa minit datang seorang wanita yang cukup gemuk dan montel cuba menimbang dirinya di mesin itu. Setelah memasukkan wang RM 1.00. mesin komputer mengeluarkan jawapan: "Tolong naik sorang-sorang, jangan ramai- ramai!


**JANGAN GELAK 3**


JAMAL ke kedai untuk membeli telur yang dipesan ibunya. Ketika berdiri di tepi jalan, dua buah kereta tiba-tiba berlanggar di hadapannya. Dia terkejut dan kaku di situ sehingga polis dan ambulans tiba.
Setelah mangsa dikeluarkan, Jamal berlari pulang dan terlupa membeli telur. Jamal dengan penuh minat menceritakan kemalangan itu pada ibunya."Dahsyat bu, kakinya tercabut dan terpelanting keseberang jalan. Tangannya pulak putus, kepala pecah, perut terburai..."
Tiba-tiba ibunya mencelah, "Telurnya mana?"
Jamal menjawab, "Err.... Mal tak tau pulak ke mana tercampaknya!


**JANGAN GELAK 4**


Samdol pergi ke sebuah pekan untuk membeli buah durian... lalu dia menghampiri seorang penjual buah durian yang merupakan orang asli tempatan...
Samdol : "Bang harga durian ini berapa?"
Org Asli : "yang ini.. sepopit sebiji"
Samdol kebingungan mendengar jawapan dalam bahasa orang asli itu kerana dia tidak memahami berapa nilainya sepopit itu.. lalu Samdol buat2 tahu dan cuba menawarinya..
Samdol : "Bang.. Boleh kurang sikit tak"?
Orang Asli : "Boleh aje, nak kurang berape?
Samdol : "Lahupa.. boleh ya!"
Penjual orang asli itu kebingungan.. lalu bertanya pada Samdol..
Orang Asli : "Lahupa itu berapa?"
Samdol : "Cakap dulu.. Sepopit itu berapa?"

JELINGAN AYAH

Kisah ini benar-benar terjadi padaku sewaktu aku kanak-kanak dahulu. Ayah aku suka memberi amaran padaku dengan menjeling garang jika aku membuat sesuatu yang tidak disukainya. Contohnya, jika ke kedai,kalau aku mengambil gula-gula, dia akan menjeling padaku bermakna aku disuruh letakkan semula gula-gula itu ke tempatnya.

Suatu hari, aku mengikut ayah ke surau untuk solat maghrib.Ketika sedang ruquk, aku terlihat kain pelikat tok imam tersepit di celah punggungnya.
Aku yang 'konon'nya ingin membantu, terus menarik kain yang tersepit itu. Ayahku yang sedang solat terus memberi jelingannya padaku. Aku pun faham maksudnya itu, lalu terus memasukkan semula kain pelikat tok imam itu ke celah punggung tok imam tadi.



Apalagi,melatah lah tok imam tadi. Habis satu jemaah batal solat mereka kerana turut terkejut dengan latahan Tok imam tadi. Ayahku yang bermuka merah padam menahan malu dan marah mengheret aku balik ke rumah. Malam tu, berbirat punggung aku dirotannya.

Moral : Jangan memandai nak masukkan kain ke celah punggung tok imam

gathering.....

My x-school mate to planing make one gathering...so happy..but...i feel so stupid when they want to "Bersahur" togehter..Haisshh!!....crazy what!! and they all just lepaking mamak restaurant!!this event for gathering or lepak lepak minum?...ur imagine they want to all member must be there at 4am......so i told them..i cant follow ....actually my parents says "NO".when i try tu ask bout this plan!!...sorry friends i cant follow u all..may be nex time!!!!

Friday, August 28, 2009

28 aug 2009

hari ni dari pagi sampai tengah hari aku x buat ape pon..tido jer kot hahaha.....almaklum lah puasa kan...hehehe...so dlm pukul 4 ke pukul 5 ptg aku siap2 nak pegi kelas gitar aku...on the way nak gi gosok baju...tipun plak berdering...no x dikenali...bila angkat je rupa nye abg jebat...hehehe...thanks erk bang story/explain pasal icon....& thanks a lots gak sudi baca cerpen merapu saya tue hehhehe......lps habis berbual aku pon get ready gi siap2....mak aku hantar pegi kelas tu dlm kul 5.45pm......aku sampai sana dlm kul 5.55pm..dekat je tpt aku blaja ngan Rumah... Aku nyer kelas start kul 6pm till 6.30pm.....Hari ni aku blaja how come nak carik kord2 lagu...hah!!..tu yg best tue....lelagi cikgu encem beb!!heheh..gurau jerk.....cikgu aku ni yg buat arragement lagu yuna & kump estrella.....En khalid name nyer....dia asal shah alam..dia dak kelulusan muzik UITM..x sure diploma or degree...umur dia 25 thn..aku rase bujang ag kot hahahah...best blaja ngan dia ni sbb aku cepat tangkap...kalau cikgu gitar clasikal aku dulu tu....x masuk arr...hehehe......so aku citer sampai sini jer..sbb nak berbuka dah ni..mak pon dah panggil tue....tatatata...!!!!!

cerpen

### KLIK GAMBAR KALAU NAK BACA CERPEN ###





Tuesday, August 25, 2009

Beruang, Singa dan Babi bertemu di hutan.


Beruang : "Korang tau tak, sekali aku mengaum, seluruh hutan menggigil."




Singa : "Ek eleh! Tak power lagi. Aku kalo mengaum, semua belantara kegerunan."



Babi kata: "Wa Lau Weh.... Aku batuk skali aje, satu dunia panik beb!"

Beruang & Singa : Babi kau!!

Sunday, August 23, 2009

22 aug 2009

petang tadi dalam pukul 5pm akak aku ajak pegi kedai mamak ..dia nak beli capati....

akak aku: dik, jom teman akak gi kedai mamak!!

aku: aikk!! nak buat pe..kan puase.....

akak aku: akak tau la puasa..ni nak beli utk berbuke lah...akak nak diet so x nak mkn masakan mak masak byk makanan berkolestrol.....

aku: ouh...ok!!!


kat kedai mamak tu

pelayan:yer cik mau minum ape?

aku :eerrkk....ape ni...mamak saya puase lah.....(mamak tu beredar ngan senyuman)
adih dah tau mau tanye...

akak aku:dik,nape ko x mintak je air sirap bandung..

aku:arrgghh gilo..nak maty?mau masuk lokap kang hehheheh

mangkuk ayun tol mamak tu..dah terang2 kiteowng ni melayu a.k.a islam lagi mau tanye ka?ammakkk!!!

Monday, August 17, 2009

First Time Dad...................................

video

biri biri

BIRI-BIRI

Temubual seorang pemuda dengan pakcik gembala biri-biri.

Pemuda : Boleh saya tanya beberapa soalan tak?

Pakcik : Boleh aje

Pemuda : Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih.

Pakcik : Kalau yang putih lebih kurang enam kilometer setiap hari.

Pemuda : Yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak pula rumput biri-biri ni makan setiap hari?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih?

Pakcik : Ah, yang putih lebih kurang empat kilo rumput setiap hari.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?

Pakcik : Yang mana, yang putih atau yang hitam?

Pemuda : Yang putih?

Pakcik : Aaa...yang putih sekitar enam kilo bulu setiap tahun.

Pemuda : Dan yang hitam?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Pemuda : Kenapa pakcik membezakan biri-biri pakcik yg putih dgn yg hitam, padahal jawapan semuanya sama aje?

Pakcik : Mestilah, sebab biri-biri yang putih itu pakcik yang punya.

Pemuda : Ooo, gitu ke...abis tu yang hitam tu sapa punya?

Pakcik : Yang hitam pun sama...

Latest Info H1N1

Macam biasa la..emel ni masuk dalam inbox aku. Baca je la..mana yang baik, boleh dikut. Mana yang tak baik, jangan la diikut yer..Sekadar berkongsi info je. Nak percaya atau tak, terpulang pada diri masing-masing. Nak kata reka cerita pun boleh, ado den kesah?




JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....

My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar....

No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

Called his mom to say...minta maaf and ampun la dosa dia, etc...she practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she x have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, SUBHANALLAH, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....of course kena redha pada ALLAH and niat dengan sesungguh nya...selawat 3x...

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE
for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

ALHAMDULILLAH...my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and dengan kuasa ALLAH he was out of the fever yesterday Wednesday....she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, INSYA'ALLAH!!!!!!!!!! No harm in trying and kuasa ALLAH anything can happen!!!

Sunday, August 16, 2009

borink giler plak

mmg terase boring yang amat...nak kuar xder duit plak....so dok rumah jerk...dgn keboringan yg terlampau tu aku gi arr melayan kucing aku yg sekor ni..adih macam2 gelagat plak.....hangin pon ade bile dia dok atas amp gitar aku nih.....tapi sebelum aku ngamuk aku snap 4 keping gamba dia hehheh

rezeki sebelum puasa!!!!!

sebelum puasa ni aku amik peluang promote tartlet aku....hah!! aku ingat bile uat promo xder arr owg nak order kat aku..tapi nah ko skali promo ade order plak sampai 100 biji fruit tartlet....terkezut aku....so mlm tu aku berhempas pulas lah siap kan 100 biji tartlet..
aku buat start pukul 11pm..habis & siap semua pukul 4 pagi..gile ngantuk aku..so u all tgk lah hasil nyer okay!!!!

mggu depan ade yg nak order lagi 100 tartlet.....pak cik kayo!!pak cik kayo heheh
aku jual satu biji-RM0.60(for mini),RM2.50(big)


Sunday, August 2, 2009

01/08/09

td aku attend satu wedding ni..kawan sekolah aku dulu kawin...ikutkan aku x berapa rapat pon ngan pgantin pompuan tue..but she still invite siap bg card lagi kan..so aku pon dtg arr..dlm kul 1 mcm tu aku gerak dari rumah..dekat je pon 15 minit gitu sampai lah.....sampai2 jerk aku lepak kat sek yg dkt ngan rumah pengantin sbb aku nak tgu kawan aku jugak..kire nak pegi same lah..gile lame aku tgu minah ni..kate kul 1...1.30 baru dia sampai..padehal umah dia giler dekat..jln kaki pon bleh...a`ahhhh..

sampai je kat rumah pengantin drama ala2 jejak kasih bermula..(dapat jumpe kawan2 sek dulu)best gak lah..masing2 ade personality sendiri...semua dtg bawak anak buah..lps ni mesti ade yg bawak anak plak..aku bawak pe?haha...aku lum ade nak bawak lg hehhe....bile dah selesai semua gi carik seat kosong..nak melantak plak..lapa seh...aku x bekfest pon(nak bekfest pe ko bgn pon pukul 11am)haha...lepas settle mkn gi lah join2 kengkawan lame..borak2...mcm2 cerita macam2 gosip....heppy gakzlah....
kengkawan yg ade time tu..aku sebut yg aku ingat je erk "syafiq,azlan shah,jeli,men,semut,farid,iwan lokman,hazri mustafa,feroz,hafiz wahab,wafi,zuar& along..tu yg lelaki lah..pompuan plak...dyla,feena,asnurain,moja,wan sarah,adzreen,linda(moja),linda(dore),siti fatimah & suhaili....ramai kan...

aku balik cepat gak mase tu..dlm 2.30 aku dah balik..kengkawan yg lain still lepak situ lagi..dowang siap karaoke lagi..hah!!semua sumbangkan lagu masing..kecuali aku..sorry geng aku sakit tekak lah..to apiss sorry sesgt x pat tunai kan permintaan ko utk nyanyi tue..suara aku pon hancur lah....klakar doe hehhe....bila aku balik umah..aku edit2 gamba & aku upload kat facebook..bg bahan kutukan kat korang..haha!!korang kan suke kutuk2 nih....aku just jadi pengumpul bahan.....hehhe..aku upload gamba candid korang kat facebook..tgk lah erk..."caption-candid!!candid!!"..lps dah edit aku terus terbungkang tdo..rase hari ni penat giler..xtau nape....maybe sbb mlm tu aku online sampai 4pg kot...

sblh mlm plak,aku kuar lagi..dyla ajak pegi konsert jelajah era kat uptown nilai square...aku pade mule nye mmg nak pegi sbb ade liyana jasmay..tapi xde sape nak hantar aku....so bile dyla ajak aku onn jer lah....aku sampai2 je kat karnival tu amy mastura tgh nyanyi...so sweet amy mastura kecil molek org nye...layan gak lah beberapa org artis...ok lah.....tapi aku x dapat tgk liayana jasmay perform...terlepas daaaa!!!..tapi dpt lah tgk dia dari jauh...aku layan konsert tu sampai persembahan sofaz jerk..time ajai nyanyi aku blah ngan dyla gi minum..sorry lah x minat aku ajai tuh.....dyla budget nak tgk 6ixth sense perform tapi tak gak kuar2 so kiteowg gerak minum..baru nak minum je tetiba 6ixth sense nye turn plak..adoyaii mls plak nak pg balik kan..so dgr jer lah haha..sian ko dyla.....aku & dyla lepak kat gerai tu sampai pukul 12.30mlm...ade jugak kengkawan lain trn....syafiq,men,along,suhaili & the siblings..layan gak lah konsert ni..tapi kalau hot fm nyer lagi aku layan...hehheheh.....

esok..2hb 2009
aku nak pegi ICON gathering event(event ape tue)entah aku pon tak tau...yg aku tau ade sowang celebriti ni yg merangkap kawan aku ajak follow.....nak jumpe lah semua...so aku trn lah...kebetulan the same time ade PC fair...kalau ade yg murah mampu beli blah aku sapu hehehhe...so tgk jer lah esok...

Wednesday, July 29, 2009

10 Lawak...... Lawak!!

Lawak 1
SAM: Apa yang tak kena tu Dol?
DOL: Termos ni haa, jurujual tu kata dia boleh simpan air sejuk dan air panas. Penipu! Milo ais dengan kopi panas aku dalam ni dah jadi apa tah!

Lawak 2
SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?
DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. Kata kedai 2 Ringgit

Lawak 3
SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?
DOL: Sebab aku bela ikan emas. aku jumpa ia mati dalam air!

Lawak 4
SAM: Macam tak caya kau dapat 200 markah dalam ujian lisan tu....
DOL: Susah apa... aku dah ambik ujian tu 20 kali.
SAM: campurkan semua markah , dapatlah 200 markah

Lawak 5
SAM: Tadi lampu merah, kenapa kau jalan aja?
DOL: Kat kampung aku ni, biasa jer.
SAM: Ni lampu hijau, kau berhenti pulak.
DOL: Takut terlangar orang kampung aku!

Lawak 6
SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini "candle light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.
DOL: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil elektrik, api rumah aku dah kena potong!

Lawak 7
SAM: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!
DOL: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik lagi.

Lawak 8
SAM: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.
DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan pasang signboard "SILA DATANG LAGI"

Lawak 10
SAM: Aku ada AIDS? mana ada...
DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu...

Petua petua

Bibir Merekah
Minum air kelapa muda yang dicampur dengan kuning telur dan sedikit madu lebah. Amalkan meminumnya sekali dalam sehari dan nantikan hasilnya.

Segarkan Kulit Muka
Sapukan jus epal hijau kemuka dan biarkan selama 5 hingga 10 minit kemudian cuci muka dengan air bersih.

Merawat Sakit Tekak
Jika anda menghidap sakit tekak, anda perlu mendapatkan beberapa keping asam keping. Asam keping ini hendaklah dibakar hingga menjadi hangus. Setelah itu ditumbuk dan digaul dengan sedikit air sirih. Setelah itu sapukan pada bahagian tekak anda yang sakit. Insya Allah tekak anda akan sembuh seperti sediakala.

Legakan Sakit Kepala
Setiap orang mungkin mengalami sakit kepala yang amat sangat akibat tekanan di tempat kerja dan sebagainya.Jadi untuk menghilangkan rasa sakit kepala itu, ambil tiga atau empat keping asam gelugor atau asam keping. Rendamkan dalam air suam semalaman. Minum air tersebut pada keesokkan harinya. Insyaallah sakit kepala anda akan hilang serta merta.

Hilangkan Lemak
Jika anda mengalami masaalah berat badan anda boleh menggunakan air asam jawa sebagai minuman harian.ini kerana, air asam jawa boleh menjadi alternatif bagi mengurangkan lemak dalam badan anda. Caranya; Ambil sebuku asam jawa, Ramas dengan air sebanyak satu gelas. Masukkan air asamjawa tadi kedalam peti sejuk. Minum air tadi selepas makan tengahari atau selepas makan malam. Amalkan meminumnya setiap hari dan anda akan dapati tubuh anda bertambah segar dan langsing.

Hilangkan kutu
Hilangkan kutu pada rambut dengan beberapa biji bawang putih yang ditumbuk lumat. Campur dengan minyak masak dan lumurkan pada rambut. Balut dengan kain selama sejam sebelum dicuci.

Hilangkan jerawat batu
Hilangkan jerawat batu dengan ambil sedikit beras, tumbuk hingga halus dan campurkan dengan sedikit air. Gunakan pada waktu hendak tidur, tiga kali seminggu.

Tuesday, July 28, 2009

26 july 2009 karaoke & sogo

2pm.......

ptg tadi aku & my cousin pegi sogo..so my cousin ajak pegi karaoke kat red box..aku pon kate okay jer lah kan..dah alang2 mmg minat menyanyi ni..haha!!...so kiteowg nyanyi lah dari pukul 3pm to 5pm...semua cousin aku ni gile2..nyanyi lagu x sesuai ngan vokal dowang pon hentam jerk asal nyanyi kan..hiburkan hati hahaha....lps kuar je dari karaoke tu...aku dengar mcm org panggil name aku..aku pon t`carik2 lah sape panggil...rupa nye kakak yg keje kat red box tuh....aku ingat ada brg cicir ke dia panggil2 aku nih...rupa nyer dia nak bg form karaoke pertandingan kat red box tuh..haiyyaa....mau aku masuk ke pertandingan tuh?gile sumbang aku nyanyi nanti...akak tu kate bos dia yg srh bg..sbb bos dia confident aku leh menang..adoyaii....tu puji ke perli haha....aku tanye gak sape bos dia..tapi xmau ckp plak...sape bos ko nih..ko buat aku x lena tidur arr sbb aku nak tau sape bos ko hahha.....giler doe!!..aku just amik je borang tu..tak mau arr aku nak join...aku ni darah gemuruh sikit haha....giler gemuruh ko aimi..be4 this pon ko penah menyanyi kat stage gak kan...hahah.....beriya cousin aku suruh masuk..ehh..xmau lah....malas dah aku nak menyanyi2 ni....utk suka2 tak pe gak lah..hehe..mcm poyo kan :)

Sunday, July 26, 2009

Aktiviti hari ini

26 july 2009



















After wedding & on the way nak pegi kduri kat kg plak.......

12.30pm
aku attend wedding rumah member aku..but not she lah yg kawin..abg dia...1st plan aku nak pegi ngan member aku dyla..but she still x sampai2 ag..sick for waitting ouh.. so aku pon pegi jerk lah dulu....so late ko dtg dyla...dah lah lapar giler time tu....xjauh pon rumah jiran aku tu jarak 4 ke lima buah rumah..sampai je rumah tu aku terus gi bersantap..walaupun kureng sedap but still boleh diterima.....aku dok semeja ngan kawan2 area taman rumah aku tu...kak iena & kak lyn....The best story aku nak citer dowang cam heran plak tgk aku mase aku dtg kat situ....dia org kate kat aku "Weh sejak bile ko jadi perempuan melayu terakhir ni,Lawa siot" haha..aku pon mcm rase bangga jugak so aku pon nak cover lah kan..aku pon balas arr "Setiap org mesti ade perubahan..cume bkn secara drastik"giler poyo kan jawapan aku hahaha....Pastu mak kak iena plak sape aku..same jugak soklan nye....adesss....aku make up salah x make up salah..hehehe...semua org terkezut aku very the bomb time tuh ahahaha!!...Ingat korang je leh melawa..aku pon nak gak hehe..ape2 pon thanks lah pade yg puji aku tuh..hehe..nanti aku blanje mkn okay!!

1.45pm
lps balik dari wedding tu..aku & my parents pegi kenduri kat kg mak aku plak(kg aku jugak lah kan)Mak cik aku buat kenduri doa selamat for her husband...
her husband baru baik dari sakit..kalau x silap sakit cancer ulser....tapi yg paling pening mak aku lah..kate tau kat mane umah mak cik aku..tup tup bile sampai semua pening..& tertanya2 mana rumah ni..x jugak jumpe...aku tgk bapak aku mcm dah bengang..heheh...sampai lah terserempak ngan mak cik aku (2pupu mak aku)...mak cik aku srh follow her car utk gi kat kenduri tue...nasib baik tau jumpe mak cik aku tue kalau x pusing2 kat situ lah sampai mlm..padehal tpt tu bukan besar mane pon..hehehe..so funny...lega bila dah sampai...sebelum dijemput mkn aku follow mak aku gi bersalam ngan mak cik2 kat situ...aku kire anak paling solehah lah mase tuh heheh.."anak sapa tue"hehehe...best jugaklah bersosial ngan Mereka hehhee...aku bagaikan join veteren club huhuhu.....lps dah settle semua sesi mkn2 pon tiba..haha..mkn lagi adoyaii hilang diet aku..heheh...giler sedap lauk pauk..mmg febret aku arr..aku mkn "ayam masak lomak cili padi& ikan keli masak cili api"mmg meletop hahaha..2x gak aku tambah..giler ko aimi mkn mcm anak jin..hahaha....habis mkn aku pon lepak ngan sepupu sepapat aku..mane x knal tu aku dah terkenal ngan mereka hehe...giler ramai sedara blah mak aku..bak kate mak lang aku..x payah invite org kampung pon dah penuh majlis nih..hehe..tu dia begitu ramai saudara2 ku..hehehe...aku balik umah dlm pukul 3pm mcm tu...balik je rumah..aku mandi terus tdo..ngantuk beb!! lepas mkn plak ag kan hahaha.....aku tdo sampai pukul 7...2jam aku membute....hehehe

09.00pm
dyla sms aku..ajak pegi lepaking...aku pon xder buat pe...lps solat isyak aku kuar je lah ngan dia..dari ajak jenjalan tetiba nak karaoke plak...Rupenye dila dah buat plan ngan member2 lain utk karaoke mlm tue..aku pon ape lg menyumbangkan suara lah..byk jugak aku nyanyi..rasa mcm nak terkuar anak tekak aku nih...yang join karaoke..selain dyla ada syafiq,alan,jeli...semua kaki karaoke punyer hehe..dowang semua ni dak kelas aku dulu mase zaman sek menengah..still contact beb!!heheh....

lps time karaoke dah habis semua nak pegi mkn plak..so kiteowg mkn lah sblh tpt karaoke tuh.,..lupe name restaurant tu but sedap plak food kat situ..aku order Bee hoon tomyam..febret aku tu..semua berasaskan tomyam...hihi..sambil mkn borak2 arr...sampai pukul 11.15pm...lps tu dyla pon ajak balik rumah..mak aku pon dah call tanye bile nak balik heheh....so dlm 11.30 mcm tu aku sampai rumah...& aku taip blog ni heheh...so lps ni aku nak gi online myspace,facebook & ym...ok dah..daaaaaa!!!

Friday, July 24, 2009

warna kelahiranku!!

Perak

Ternyata kamu ini seorang yang berimaginasi tinggi dan tak hairanlah kamu turut berbakat dalam bidang yang berkaitan dengan seni. Walau bagaimanapun kamu sebenarnya punya sifat pemalu yang agak menebal juga namun sikap kamu yang suka mencuba sesuatu yang baru mampu menstabilkan keadaan. Bukan apa, kamu suka mencabar diri kamu sendiri untuk melihat sejauhmana kebolehan diri. Dari segi perhubungan cinta, kamu lebih suka bersikap 'hard to get' untuk menduga keikhlasan hati si dia. Namun hubungan cinta kamu seringkali dilanda kekeliruan dan tak begitu stabil. Tapi usah bimbang, kamu akan menemui cinta sejati juga suatu hari nanti.

Info Warna Hari Lahir

Merah

Selalunya mereka yang mewakili warna merah yang garang ini seorang yang comel dan disayangi ramai. Kamu juga suka disayangi dan menyayangi. Kamu juga sentiasa ceria dan gembira namun kadangkala dilanda 'angin satu badan'! Teman/kekasih yang diingini ialah mereka yang mudah diajak berbincang dan boleh membuatkan dirinya rasa selesa bila berdampingan dengan mereka.



Krim (Krim)

Ha! Kamu ini seorang yang suka bersaing dalam apa juga bidang yang kamu ceburi dan ingin berjaya. Tapi persaingan secara sihatlah. Kamu juga bersikap suka mendorong orang lain untuk mencapai apa yang diidamkan. Namun kamu cukup takut akan 'kehilangan' sama ada teman ataupun kekasih! Selain itu, sudah tentunya kamu seorang yang ceria selalu! Sebagai seorang kawan, kamu boleh dipercayai 100% dan setia pada janji. Dari segi percintaan, kamu amat berhati hati dalam menjalinkan hubungan cinta dan tak mudah jatuh cinta hingga kamu rasakan menemui seseorang yang benar benar kamu cintai! Ketika itu, kamu tak perlukan masa yang lama untuk melafazkan sayang!

Teal

Bukan main lagi kamu ni yek! Tak kira lelaki ataupun perempuan, terlalu menitikberatkan soal kecantikan dan penampilan fizikal diri kamu. Kamu sering melakukan kesilapan dalam membuat keputusan lantaran sikap kamu yang suka sangat ambil mudah terhadap sesuatu masalah. Manakala dalam memilih pasangan, kamu bercitarasa cukup tinggi. Kamu tak akan pilih yang sebarangan saja! Kamu juga suka memerintah dan gemar orang lain menurut perintah kamu. Walau bagaimanapun, sikap kamu yang peramah membuatkan diri kamu punya ramai teman.

Merah Jambu

Kamu akan berusaha sedaya mungkin untuk membuat yang terbaik dalam apa juga yang kamu lakukan serta suka menolong orang lain dan mengambil tahu tentang orang orang di sekelilingnya. Namun kamu sukar untuk dipenuhi keinginannya dan sering saja berpra sangka buruk terhadap orang lain. Dari segi percintaan kamu mengimpikan percintaan yang penuh dengan keindahan semata.

Hijau

Salah satu kelebihan yang kamu miliki ialah cukup pandai menyesuaikan diri dengan orang yang baru di kenali. Mungkin kerana sikap kamu yang tidak begitu pemalu namun dalam tidak sedar kamu boleh membuatkan orang lain kecil hati dengan kata kata kamu saja! Kamu juga ingin diri kamu disayangi dan diberi perhatian penuh oleh kekasih hati. Namun selalunya mereka ini lebih rela maintain single hingga berjumpa dengan jejaka/gadis yang benar benar sesuai untuk dirinya!

Emas

Kamu seorang yang tahu apa yang kamu lakukan, yang mana betul dan silapnya. Kamu juga seorang yang mudah bergaul dengan sesiapa saja dan ceria serta tak suka bersedih biarpun pelbagai masalah yang menimpa. Dalam soal percintaan, kamu sukar berjumpa dengan orang benar benar kamu sukai tapi sekali kamu menemuinya pasti tidak akan kamu lepaskan begitu saja. Bila sekali gagal, sukar untuk kamu jatuh cinta lagi untuk kali yang seterusnya dalam tempoh yang lama.

Kuning (Kuning)

Kamu seorang yang manis, tenang dan sopan. Sebab itulah kamu dipercayai oleh orang orang yang ada di sekeliling kamu. Selain itu, kamu juga lebih suka menguasai dalam sesebuah perhubungan termasuklah soal cinta. Kembang semangkuk hidung bila tiap kehendak kamu dituruti oleh si dia! Kamu juga mampu membuat keputusan yang tepat kerana fikiran kamu yang jauh ke depan. Tapi, jangan tak tahu. Kamu ni jiwang karat juga orangnya. Sentiasa saja berminta hal hal yang romantik bersama si dia. Alahai!

Maroon

Bagi kamu yang mewakili warna maroon ini, kamu digambarkan seorang yang bijak dan tahu apa yang terbaik untuk diri kamu. Namun kamu juga suka melakukan sesuatu itu menurut kehendak dan pendapat kamu sendiri tanpa pedulikan perasaan atau pendapat orang lain. Itulah yang menjadi masalahnya! Dari segi percintaan, kamu cukup sabar dan tidak terburu buru untuk menjalinkan percintaan. Kamu juga terkenal dengan sikap setia kamu dalam perhubungan!

Oren

Syabas! Kamu ini jenis orang yang berani menanggung segala risiko atas tiap perbuatan yang kamu lakukan. Baguslah macam tu. Kata orang, berani buat beranilah tanggung. Kamu juga bijak mengambil hati orang-orang di sekeliling kamu dan ini membuatkan diri kamu disenangi ramai. Kamu punya matlamat tersendiri dalam hidup yang menjadi target kamu selama ini dan sanggup bersaing untuk berjaya. Menyentuh soal perhubungan, kamu sebenarnya seorang yang sukar untuk mempercayai orang lain tapi bila kepercayaan itu wujud, selamanya kamu akan percayakan dia! Begitu juga dalam perhubungan cinta. Bagi kamu, saling percaya itu amat penting!

Ungu

Amboi! Kamu ini gadis/jejaka misteri rupanya. Tak ramai orang yang dapat mendekati diri kamu kecuali orang yang benar-benar kamu percayai. Walaupun begitu, kamu tak pernah pentingkan diri sendiri dan agak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang baru bagi kamu. Mood memainkan peranan penting mempengaruhi kehidupan kamu seharian. Jika kamu rasa gembira, sudah tentunya hari itu menjadi hari yang paling ceria bagi diri kamu dan begitu juga sebaliknya. Dalam menjalinkan percintaan, kamu lebih cenderung untuk memilih mereka yang punya kedudukan dan agak stabil kewangan mereka.

Lime

Sifat kamu yang tenang saja sepanjang masa amat dikagumi ramai. Tapi jangan tak tahu, kamu juga mudah rasa tertekan bila dilanda masalah. Selain itu, kamu boleh dikatakan agak cerewet juga kerana perkara-perkara kecil pun kamu amat prihatin! Pun begitu, kamu punya personaliti tersendiri yang membuatkan orang ramai menyukai diri kamu. Amboi! Kamu ini rupanya seorang kekasih yang kuat cemburu yek?

Perak

Ternyata kamu ini seorang yang berimaginasi tinggi dan tak hairanlah kamu turut berbakat dalam bidang yang berkaitan dengan seni. Walau bagaimanapun kamu sebenarnya punya sifat pemalu yang agak menebal juga namun sikap kamu yang suka mencuba sesuatu yang baru mampu menstabilkan keadaan. Bukan apa, kamu suka mencabar diri kamu sendiri untuk melihat sejauhmana kebolehan diri. Dari segi perhubungan cinta, kamu lebih suka bersikap 'hard to get' untuk menduga keikhlasan hati si dia. Namun hubungan cinta kamu seringkali dilanda kekeliruan dan tak begitu stabil. Tapi usah bimbang, kamu akan menemui cinta sejati juga suatu hari nanti.

Hitam

Kamu gemar kehidupan yang mencabar dan punya keberanian untuk melakukan apa saja. Sebab itulah, usah ada sesiapa yang cuba mencabar kamu kerana kamu ni kan pantang dicabar. Tapi kamu tak begitu gemarkan perubahan mendadak dalam hidup kamu. Namun sekali kamu membuat keputusan, ia sukar untuk diubah oleh orang lain. Kisah cinta kamu juga begitu mencabar dan perlukan banyak kesabaran jika inginkan perhubungan itu berkekalan. Belajarlah untuk bertolak ansur sikit!

Olive

Bagi kamu yang mewakili warna ini dikatakan seorang yang baik hati dan suka menolong orang lain. Sebab itu juga kamu tak sukakan keganasan. Kamu juga bijak menyesuaikan diri dengan teman-teman hingga membuatkan kamu menjadi 'favourite' di kalangan mereka. Sememangnya kamu seorang yang baik hati dan sentiasa ceria. Namun ingat, jangan terlalu percayakan orang lain membabi buta. Dalam soal cinta, kamu cukup menenangkan hati si dia dan tak suka cari pasal!

Perang

Kamu seorang yang cukup aktif dan tak suka duduk diam saja. Pelbagai aktiviti yang dilakukan bagi memenuhi masa lapang. Sebagai seorang teman, kamu sentiasa menyokong tindakan positif teman-teman yang lain. Pun begitu, kamu sukar untuk didekati dan agak sombong jika tak boleh sesuaikan diri dengan seseorang. Dalam soal cinta, kamu mudah jatuh cinta. Tapi bila kamu sedar cinta kamu itu tidak berbalas, kamu cepat putus asa dan mengalah dengan mudah. Macam tu pulak? Seharusnya kamu perlu kikis sikap itu dan cuba berusaha untuk mengambil hati si dia. Mungkin 'rezeki' kamu untuk memilikinya nanti?

Kelabu

Kebanyakan mereka yang diwakili oleh warna Kelabu ini sangat menarik orangnya dan aktif. Kamu juga ingin diri kamu dikenali orang ramai dan menjadi kepantangan kamu pula sekiranya tidak dilayan dengan adil oleh sesiapa saja! Kamu juga seorang yang tidak gemar menyimpan apa juga
perasaan di dalam hati dan lebih suka meluahkannya. Sesekali kamu boleh bersikap pentingkan diri sendiri. Namun kamu amat pandai menawan hati orang lain apatah lagi dengan sikap humor yang kamu miliki itu.

Biru

Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri. Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap. Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benar menyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.

Biru laut

Kamu mencintai diri dan kehidupan kamu sendiri melebihi segala galanya. Bagi kamu, jika kamu tak sayangkan diri sendiri kamu siapa lagi? Kamu juga seorang yang berpersonaliti menarik hingga sering menjadi perhatian ramai. Selain itu, kamu juga berpandangan jauh untuk masa depan. Tapi berhati hati dengan sikap pemarah kamu tu. Sekali kamu marah pada seseorang, sukar kamu nak melupakannya. Jadi, belajarlah memaafkan orang lain. Sebab itu juga kamu sering bertengkar dengan si dia. Mana taknya, ego sangat nak maafkan orang lain sedangkan kamu sendiripun ada melakukan kesilapan!

Putih (Putih)

Kamu punya matlamat yang jelas dalam hidup dan berusaha keras untuk mendapatkannya. Orang lain juga sering memberikan penghargaan tinggi terhadap kamu memandangkan kamu agak berkebolehan dalam pelajaran/kerjaya. Walau bagaimanapun, kamu ini kuat cemburu orangnya dan kadangkala sukar nak bekerjasama dengan orang lain. Perhubungan cinta kamu juga sering tegang dek kerana sikap cemburu kamu terhadap si dia. Cemburu itu memang tanda sayang tapi kalau dah melampau tu, cemburu buta namanya!

Aqua

Mak oi! Angin satu badan kamu ini rupanya. Senang sangat mood kamu berubah secara tiba-tiba hingga kadangkala buat orang lain bosan. Mungkin sebab itu juga membuatkan kamu kadangkala lebih suka menyendiri melayan perasaan tapi kamu suka melancong untuk meluaskan pengalaman. Kamu juga seorang yang jujur dan mudah percaya kepada orang lain. Dari segi percintaan, kamu sukar menemui cinta sejati dan sikap terlalu mudah percaya pada orang lain membuatkan kamu sering tertipu serta gagal dalam bercinta...! Oleh itu, percaya boleh, tapi jangan membuta tuli, kelak memakan diri!